divendres, 29 de juny del 2012

Contes i llegendes de l'Uzbekistan

La rica tradició oral de l'Uzbekistan ens ha deixat un munt de contes i llegendes. Avui us presento el conte "La dona perfecte" de Nasrudin i us convido a llegir més contes a aquest enllaç.

El mestre Nasrudín, Nasreddín o Johà és un personatge mític de la tradició sufí, protagonista d’històries curtes sobretot de tradició oral, on destaca la seva saviesa propera a l’humor i el desconcert. La seva figura és molt present en els països que van des de la Xina i Mongòlia fins al Magrib i es poden trobar monuments i estàtues representant-lo tant a l’Uzbekistan com a Algèria, i a Turquia és considerat un veritable heroi nacional i s’organitzen visites a la “seva” vila natal i a la “seva” tomba.

"Nasrudín conversava amb els seus amics en la casa de te i els contava com havia iniciat un llarg viatge per a trobar la dona perfecta amb qui casar-se. Els hi deia:

-Vaig viatjar a Bagdad, després d’un temps vaig trobar una dona formidable, atenta, intel·ligent, culta d’una gran personalitat.

Van dir els seus amics:

-Per què no et vas casar amb ella?

-No era completa, -va respondre Nasrudín-, després vaig anar al Caire, allí vaig conéixer una altra dona certament fabulosa; bella, sensible, delicada, afectuosa.

-Per què no et vas casar amb ella?, van dir els amics.

-No era completa -va respondre novament Nasrudín-, llavors me’n vaig anar a Samarcanda allí per fi vaig trobar les dona dels meus somnis; enginyosa i creativa, bella i intel·ligent, sensible, culta, delicada i espiritual.

-Per què no et vas casar amb ella? -van insistir els seus amics.

-Sabeu per què?, ella també buscava un home perfecte".

divendres, 22 de juny del 2012

Recomenacions literàries

Res millor que llegir algun d'aquests tres llibres per anar acostant-se a la història i l'actualitat de Samarcanda i l'Uzbekistan:

Samarcanda” (Alianza Editorial, 2003 / Ed. Proa, 1997) d’Amin Maalouf .

Una novel·la històrica fascinant on es creuen la vida de tres personatges claus en la història de la Pèrsia medieval: el poeta, filòsof i astrònom Omar Jayyám, autor de les famoses “Ruba’iyyat”, el gran visir Nizam el-Molik, i el fundador de la “secta dels assassins” Hassan Sabbah, una delícia de lectura…

A més de ben segur, desprès de la seva lectura començareu a descobrir i apassionar-vos per la singularitat d'Omar Jayyám, un exemple d'aquells erudits personatges que encara són força desconeguts per la majoria de la població.
 
Avicena o la ruta d’Esfahan“ (Ed. 62, 2002 / Ed. Zeta, 2006), de Gilbert Sinoué.

Relat històric dedicat a Avicena (Ibn Sina), una de les màximes figures del pensament universal (pare de la medicina, científic i filòsof), a través de la narració del seu deixeble preferit, Abú Obeid el-Jozjani, que el va acompanyar en el seu pelegrinatge des de la seva Bukharà natal durant vint-i-cinc anys per terres d’Iran i Àsia Central. Una novel·la on s’entrecreuen la guerra i la pau, la passió i la política, la ciència i el somni. Una meditació sobre el món i sobre l’home.

El corazón perdido de Asia“ (Ed. RBA, 2008) de Colin Thubron.

Al sud de Rússia, envoltades per les muntanyes, l’estepa i el desert, es troben les cinc repúbliques centreasiàtiques de l’antiga Unió Soviètica (creades artificialment per Stalin) que es van independitzar de Moscou a començaments dels 90: Turkmenistan, Uzbekistan, Tadjikistan, Kazakhstan i Kirguizistan. A la primavera de 1992, el britànic Colin Thubron va iniciar un viatge de quatre mesos per Àsia Central, en un moment en què l’antic ordre es desfeia a trossos… i en mostra un retrat de gent i llocs, un relat amè que dibuixa un mapa esquitxat aquí i allà d’erudició però també d’un profund lirisme i, fins i tot, de certa tristesa.

Per aquells i aquelles que us agradi la narrativa històrica els dos primers de ben segur que us interessaran, mentre que el tercer forma part de la rica literatura de viatges amb el relat de les experiències i aventures de l’autor… Per cert, hi ha tant versió en català com en castellà dels dos primers i únicament en castellà del tercer… i també existeixen les versions ebook dels tres llibres.

divendres, 15 de juny del 2012

Gastronomia uzbeka

Una de les raons que poden fer ben atractiu el viatge a l'Uzbekistan és la seva gastronomia. És un país on els productes conserven el seu gust natural (la fruita és deliciosa) i on la gastronomia s'enriqueix de la suma de pobles i cultures...Aquí us deixo amb un video que resumeix part d'aquesta gastronomia:


dijous, 7 de juny del 2012

Camins de Samarcanda

Aquest mes de maig la revista Altaïr ha publicat el seu número 77 dedicat a Àsia Central i que ha titulat amb el suggestiu nom de "Camins de Samarcanda". En aquest exemplar he tingut el plaer de col·laborar amb altres companys i amics de l'associació Amu Daria com la Núria Borràs, en Germán Aguilar i el Victor Molero que hem intentat transmetre la nostra passió cap a aquest països i especialment cap a l'Uzbekistan.

No només per aquest motiu us volia recomanar la revista, sinò també pels seus interessants articles dedicats a descobris-nos les caravanes que travessen les immensitats d'Àsia Central, opulentes i monumentals ciutats, serralades mítiques, com el Tian Shan o el Pamir, amb cims que ultrapassen els set mil metres d'altitud, rius llegendaris com l'Amu Daria, l'Oxus dels relats clàssics... La regió que envolta Samarcanda és un cau d'històries fascinants, l'epicentre d'un intercanvi d'objectes i idees amb milers d'anys d'antiguitat.Tot un plaer pels sentits...

També aprofito per recomanar-vos el número 10 d'aquesta revista dedicat a la Ruta de la Seda (us enllaço el sumari) on podeu trobar un interessant article dedicat a les tres principals ciutats-oasi de l'actual Uzbekistan: Samarcanda, Bukharà i Khivà...

I per acabar una recomanació sobre la que considero la millor guia per viatjar a Samarcanda és la guia d'Uzbekistan de Odyssey Books, publicada en anglès com gran part de totes les guies publicades (no trobarem res en català o castellà més enllà de revistes o espais com aquest en internet).

Per cert, si en alguna ocasió voleu fer una bona cerca sobre allò editats en guies o llibres de viatge recordeu que podeu consultar per internet les principals col·leccions i editorials en aquest enllaç.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...